
Kevés olyan délutáni (vagy a nap bármely szakában bekövetkező) visszaesés van, amit ne próbálnánk meg orvosolni egy kis felpörgető snackkel. Legyen szó egy fehérjével teli turmixról, egy mandulavajas brownie-ról egy zabos tejeskávéval párosítva, vagy egy légsütőben sütött tojásos falatról, a konyhához fordulva mindig biztosnak tűnik, hogy az energiánk és a hangulatunk fokozása érdekében jól cselekszünk. Ennek ellenére, ha úgy érzed, hogy egy kis nassolás után kevésbé vagy élénk, és inkább „meh”-nek érzed magad, akkor lehet, hogy tudtodon kívül olyan ételt fogyasztasz, amely negatív hatással van a szervezeted szerotoninszintjére.
Bár az ételfogyasztás szó szerint biztosítja az energiát, amire szükséged van ahhoz, hogy átvészeld a napot, nem minden étel egyforma. Inkább vannak olyan falatok, amelyek növelhetik a szervezet szerotoninszintjét, valamint olyan ételek, amelyek lemerítik a szerotonint. „A szerotonin – egy fontos kémiai neurotranszmitter – számos funkciót segít szabályozni az agyban és a testben, beleértve a hangulatot, az alvást, a csontok egészségét, a véralvadást és a memória kialakulását” – magyarázza Dr. Caroline Leaf kommunikációs patológus és kognitív idegtudós, a NeuroCycle alkalmazás alapítója. „A kiegyensúlyozott szerotoninszint segít szabályozni az érzelmeinket és stabilizálja a hangulatunkat, ezért a szerotonint gyakran természetes hangulatstabilizátornak is nevezik” – teszi hozzá.
Itt beszélgettünk Dr. Leaf-el, hogy jobban megértsük, milyen ételek és italok okozhatják a szerotoninszint (és így a hangulatunk) átmeneti csökkenését. És ne féljetek: megosztott velünk néhány finom ételt is, amelyek növelik a szerotoninszintet.